fbpx
Deutsch
Lepedékes nyelv

A lepedékes nyelv okai és kezelése

Tartalomjegyzék

A nyelvről

A nyelvünk fontos szerepet tölt be az evésben, beszédben és ízlelésben. De a nyelvünk tükrözi a testünk egészségi állapotát is: ha lepedékes, éget, duzzadt vagy fáj, bizonyára a háttérben valószínűsíthető egy testi betegség. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, hogy mire utalhat egy lepedékes nyelv és mit tehet, ha fáj vagy duzzadt a nyelve.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A nyelv funkciója

A nyelvünknek több fontos funkciója is van. Elsősorban az evésben segít, az ételt a szájüregben tudja ide-oda mozgatni és ezért aktívan részt vesz az étkezésben és segíti rágáskor a nyál szétosztását. Az így előkészített ételdarabok a nyelv segítségével kerülnek a garatba, ahol elindul egy nyelési reflex.

De a nyelv nem csak a rágásban, hanem az ízlelésben is nagy szerepet tölt be. Legalább 6 fajta ízt tud megkülönböztetni: édes, savanyú, keserű, sós, umami (japán szó, aminek a jelentése “finom íz”) és a zsír íze. Ma már tudjuk, hogy az alapízek nincsenek feltétlenül bizonyos nyelv részekre felosztva. Inkább arról van szó, hogy a nyelv bizonyos részein túlsúlyban vannak egy-egy alapíz ízlelőbimbói:

Nyelv ízlelése

  • umami a középső részen
  • savanyú inkább a nyelv szélein
  • édes a nyelvcsúcson
  • keserű a hátsó részen
  • sós a nyelv oldalsó és elülső részén

A nyelvünk fontos szerepet tölt be a beszédben is, ugyanis a nyelvünkkel tudunk bizonyos hangokat képezni. De vannak bizonyos betűk, amiket a nyelvünk nélkül nem tudnánk kiejteni (többek között: T, D, R, Sz, …).

Nyelvünk és az egészség

Az emberi nyelv gyakran tükrözi a testünk egészségi állapotát: amennyiben van egy betegségünk, előfordul, hogy a nyelvünkön is megjelenik a betegségnek egy-egy tünete. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük nyelvünket: ezt a legegyszerűbben egy fényes nappal egy tükör előtt tehetjük meg, mégpedig reggel felkelés után, még mielőtt bármit is eszünk vagy iszunk, fogmosás előtt. Szükséges ellenőrizni a nyelv színét, formáját, nagyságát, van-e rajta lepedék vagy bármilyen egyéb elváltozás jelenlétét. Amennyiben bármilyen elváltozást lát vagy meg szeretne győződni, hogy egészséges-e a nyelve, keressen fel egy háziorvost vagy fogorvost.

Tudta, hogy

  • 9 izom felelős a nyelv mozgatásáért
  • az égető érzés gyakran vas- vagy folsavhiányra utal
  • tévhit, hogy egy bizonyos ízérzés csak egy-egy nyelvrészen található meg
  • egyoldalú lepedék utalhat középfülgyulladásra
  • kb. 5 cm-re tudjuk kinyújtani nyelvünket (a világrekord 10,1cm)
  • az emberi nyelvnek több, mint 10000 ízlelőbimbója van

A lepedékes nyelv

Az egészséges nyelv színe halványpiros-rózsaszín, sima a felülete (aránylag) és nedves. Alapvetően van rajta egy fehérkés réteg, ami teljesen normális. Sőt, a nyelv hátsó részén jelenlévő elszíneződés teljesen normális és arra utal, hogy jól működik az emésztőrendszerünk. Mikor kell tehát aggódnunk?

Fehér lepedékes nyelv

Amennyiben túlzottan sok és vastagabb rétegben látható a fehér lepedék a nyelven, az általában gyomor-bélrendszeri problémákra utal. Néha előfordulhat megfázás során is, hogy fehéres elszíneződés látható nyelvünkön. Amennyiben egyoldalú fehéres lepedék található a nyelven, akkor az utalhat hasnyálmirigy problémára is.

Sárga lepedékes nyelv

Az enyhén sárgás elszíneződés előfordulhat dohányosoknál is (vagy ha éppen kávét ittunk), de gyanakodhatunk egy gombás fertőzésre is, amennyiben a sárgás lepedék eltávolítható. Erősebb tónusú sárga lepedékkor a lehetséges kiváltó okot az epehólyag és/vagy máj környékén kereshetjük.

Barna lepedékes nyelv

A barna lepedék általában gyomor-bélrendszeri problémákra utal, de bizonyos élelmiszerek is okozhatják ezt (pl. kávé) vagy a dohányzás is okozhatja.

Piros lepedékes nyelv

Gyakran észlelhetünk fertőzéses megbetegedéseknél piros nyelvet. A málnanyelv pl. a skárlat okozta fertőzés egyik tünete. Gyerekeknél még lehet gondolni a Kawasaki szindrómára. Ha a piros nyelv mellett még fájdalom is társul a szájüreg környékén, lehet egy B3 vagy B12 vitaminhiány a háttérben.

Fekete lepedékes nyelv

Gyakran találkozunk fekete lepedékkel antibiótikum kezelések mellékhatásaként. Ilyenkor a gyógyszer szedésének abbahagyását követően helyreáll a nyelv színe. A fekete lepedék általában ártalmatlan és az elszíneződés mellett nem szokott más tünet jelentkezni.

Nyelv tisztítása

Kezelés

Gyakran valamilyen megbetegedés állhat a lepedékes nyelv mögött, ilyenkor érdemes egy ideig megfigyelni, és gyakran tisztítani. A nyelv tisztítása minden nap ajánlott, vagy egy nem túl kemény sörtéjű fogkefével vagy egy speciális erre a célre kialakított nyelvtisztítóval. Fontos, hogy ilyenkor a nyelvet hátulról előre tisztítsuk. Az általános tisztításhoz még érdemes szájvízzel is öblögetni, hosszú távon viszont mindenképp figyelni kell arra, hogy az a szájvíz ne legyen túl erős erre a célra. Erre a célra vannak megfelelő szájvizek, amelyeket hosszú távon is lehet alkalmazni.

Amennyiben nem biztos benne, hogy tudja a lepedékes nyelv okát vagy a fenti kezelések nem válnak be, mindenképp mutassa meg a nyelvét egy szakembernek.

Mi szívesen segítünk önnek és megvizsgáljuk a lepedékes nyelv okait.

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Elfogadom
Privacy Policy