Cikkek Kérdezzen

Fájdalommentes fogászat

Érzéstelenítés

Évente körülbelül 1000 érzéstelenítést ad be átlagosan egy fogorvos, ezért ez egy fontos eleme a kezelésnek. Az érzéstelenítő oldat teszi lehetővé a fájdalommentes fogászati kezelést, a környező idegek kikapcsolásával. Előnye még, hogy rövid idő alatt lép be hatása és hosszú ideig tart, az oldat mennyiségétől és koncentrációjától függően. Így egy tapasztalt fogorvos kezeléstől függően ki tudja számítani a megfelelő mennyiségű érzéstelenítő oldatot.

Ahhoz, hogy legtöbb esetben fájdalommentesen lehessen beadni az érzéstelenítőt, több technikát együttesen kell alkalmazni. Egyrészt egy lidokain sprayt használatával a nyálkahártyára az érzéstelenítendő felületre, az injekciós tű által okozott szúrási fájdalmat a minimálisra lehet csökkenteni. Fontos, hogy a környező szövetet jól kifeszítjük, hogy egyenletesen lehessen beadni az oldatot.

Mivel az érzéstelenítő oldat kis mennyiségben adrenalint is tartalmaz, annak hatására a környező érfalak összehúzódnak és ezáltal csillapítják a vérzést. Az adrenalin által létrejött érösszehúzódásnak további következménye, hogy az érzéstelenítő oldat lassabban szívódik fel. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb mennyiségű oldatot kell adagolni és hosszabb ideig tart a hatása.

Az adagolás egy további fontos tényező a fájdalommentes érzéstelenítésben. Ha túl sok érzéstelenítő oldat kerül hirtelen a szövetekbe, a magas nyomás fájdalmat vált ki. Ezért fontos, hogy az érzéstelenítést lassan és folyamatosan adagoljuk, 30-40 másodpercen keresztül, így a minimálisra lehet csökkenteni a fájdalmat.

Fájdalommentes kezelés

A fent megnevezett érzéstelenítési technikákkal lehetséges nem csak az érzéstelenítést, de a kezelést is a minimális fájdalomra lecsökkenteni. A mai szemlélet szerint az elsődleges cél a fájdalommentes fogászati kezelés, ezért már egyre csökkenő tendenciával találkozunk fájdalmas fogászati beavatkozásokkal.

Mivel az érzéstelenítést jól lehet kontrollálni, már a legkisebb beavatkozásokat is érzéstelenítéssel és fájdalommentesen végezzük.

Altatás

Azoknak a betegeinknek, akik úgy érzik, hogy kezelhetetlen a fájdalomtól illetve a kezeléstől való félelmük, ajánljuk az altatás alatt történő fogászati kezelést.

Egy kiváló aneszteziológus csapatnak köszönhetően altatás alatt végezzük el a betegünk kezelését, amire a későbbiekben egyáltalán nem fog emlékezni.

Amennyiben úgy gondolja, ez az Ön számára megfelelő megoldás, megkérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

Nem is a kezeléstől, hanem inkább az injekciótól féltem. Kaptam egy furcsa ízű sprayt, amitől elzsibbadt a szám. Elcsodálkoztam, hogy az injekciót egyáltalán nem éreztem. Így sokkal szívesebb járok fogorvoshoz és félelmem sincs többé.Egy paciens

Ingyenes konzultációra van szüksége?
Kérjen idöpontot!