Cikkek Kérdezzen

Fogsor

Teljes fogsor (teljes protézis)

Teljes fogsor

A fogsor (protézis) egy mobilis, kivehető fogpótlás. Akkor van szükség fogsorra, ha a meglévő foghiányt nem lehet már rögzített fogpótlással (koronák, hidak) rekonstruálni. A betegek számára a fogsor viselése egy nagy kihívást és sokszor a fogsor viselése nagy problémát jelent, mivel sokan a fogsort az öregedés jeleinek tekintik. Bár a közvélemény azt mutatja, hogy sokan a fogsorra úgy gondolnak, hogy a fogsor sem funkcionálisan sem esztétikailag nem felel meg az elvárásoknak, de erre számos ellenpélda is van.

Fogorvosaink minden betegnek egyéni megoldást nyújt a foghiányok pótlására. A funkcionális rehabilitáció mellett fontos nekünk a betegek számára elkészült fogsor esztétikai értéke is. A fogsor elkészítése a beteggel való szoros együttműködést ígényel, úgy a lehető legjobb eredményt lehet elérni. Fontos még megemlíteni, hogy a fogsor viselése egy speciális szájhigiéniát és a fogsor folyamatos tisztítását is ígényli.

Részleges fogsor

Részleges fogsor öntött kapcsokkal

Részleges fogsor akkor szükséges, amikor még vannak meglévő fogak és azok elég stabilok, hogy a részleges fogsort lehessen a fogakra rögzíteni. Több technika létezik a részleges fogsorok rögzítésére, ilyenek példáúl többek között az öntött kapcsos, csúszatós, teleszkópos, implantátumra rögzített részleges fogsorok.

Fogsor implantátumokon

Megemlítenénk az implantátumok által nyújtott kivehető fogpótlások, melyek lehetővé teszik a fogsor rögzítését az implantátumokra. Előnyük, hogy stabilabbak, mint a legtöbb teljes fogsor és amennyiben lehetséges a betegnél az implantáció, sokkal kényelmesebb és komfortosabb érzés a fogsor viselése. Több megoldás is létezik a fogsornak az implantátumra való rögzítésére, a legelterjedtebb módszerek a gombfejes és a stéges rögzítések.

Implantátumokon rögzített stég

Stéges fogsor

Amennyiben lehetséges 2 vagy 4 implantátum behelyezése, azok már elég stabilitást nyújtanak a stéges fogsor megfelelő rögzítésére. Az implantátumokra egy stég kerül. A fogsor aljára pedig egy a stégnek kialakított hüvely kerül, amely lehetővé teszi a fogsor rögzítését. A felső és alsó állcsont anatómiai eltérése miatt az implantátumok száma eltérhet, ezért egy egyéni tervezés szükséges. Mivel a stéges fogsor kivehető, a tisztítása sem jelent gondot a betegek számára.

Fogsorra van szüksége?
Kérjen időpontot!