Cikkek Kérdezzen

Szájhigiénia és fogmosás

Mi a profilaxis?

Profilaxisnak nevezzük a paciens és a fogorvos folyamatos fáradozását annak érdekében, hogy a paciens orális egészsége megmaradjon.

Fogselyem

Krone

Az ismert eszközök közül egyik sem annyira alkalmas a fogak közötti ételmaradékok eltávolitására, mint a fogselyem! Miképp használjuk a fogselymet?

Lecsavarunk akkora mennyiséget a fogselyem tekercsből, hogy azt a 2 kezünk egy-egy újjára csavarva maradjon középen néhány cm (lásd képen). Miután a fenti müvelet megtörtént ki kell a selymet feszíteni és a fogrésbe bevezetni. Előre-hátra mozgatva a fogselymet a fogak közti résből kitűnően és egyszerüen, meg gyorsan el lehet távolítani az ételmaradékot. Mozgatás közben ügyelni kell, hogy a fogínyt ne sértsük meg.

A fogselyem alternatívája a szájdus. Ez egy olyan elektromos fogkefe tartozéka, mely rendelkezik egy kis tartállyal, amiben vizet illetve szájvizet tárolunk. Kis pumpa segítségével innen kiszívja a készülék a vizet és egy düznin keresztül nagy nyomással a fogak közötti résbe fújja. Ezzel a foghúst is lehet maszírozni, mivel a nyomas nem oly nagy, hogy ezt megsértené. Hátránya, hogy nagysága miatt nem hordozhatjuk mindenhova magunkkal, de egy fogselyemtekercs minden zsebükben, táskánkban elfér.

A fogselyem helyes alkalmazása

Egy fogászati kezelés vagy egy új fogpotlás cask akkor lesz tartos, ha követjük a dentalhigiénikus és a fogorvos személyre szabott tanácsait. Amennyiben még tökéletes egészségnek örvend a fogsorunk, akkor a rendszeres szájhigiénia az egyedüli lehetőség, hogy ez így is maradjon. Egészséges, fehér fogak erőt, tetrekészséget, sikert súgároznak ki és a mai világban státusz szimbolumnak számít.
Az általunk használt készülék a piezo-fogkőeltávolítás feltalálójátol lett vásárolva, a svájci EMS cégtől. Modern kombinációval oldják meg a fogkőeltávolítást és a professzionális fogtisztítást, homokfúvást: AIR-FLOW S2 a készülék neve.

Krone

A piezokristályok teljesítményvezérlése egyedül a fogkő eltávolítására koncentrál. A fogkővet úgy távolítja el, hogy közben a kézidarab végén lévő tü nem éri a fogzománcot és abban kart nem tesz! A vezérlő elektronika, integrált mikrokontrollerekkel és C++ szoftverrel, állandó feedback mérésekkel gondoskodik a teljesítmény és a mozgások harmonikus, a pillanatnyi feladatnak optimálisan megfelelő, beállításáról. A készülék Air-Flow része a célnak kifejlesztett szemcsét fúj be nagy nyomással, ballisztikus sebességgel a fogak felületére ill. a fogak közötti résekbe.

Ugyanis az ultrahangos fogkőeltávolításnál a fog felületén megmaradnak szabad szemmel nem látható kis fogkövek, melyek körül a későbbiekben elkezdődik az újabb fogkő lerakodása. Ezeket pedig csak a szemcsék nagy erejü befújásával lehet eltávolítani. Az Air-Flow része a készüléknek nemcsak ezeket a kis fogkő maradékokat távolítja el, hanem minden nemkívánatos plakkot, puha rétegeket, elszíneződéseket még az interdentális résekbe is behatolva. A készülékhez kifejlesztett por módosított natriumbikarbonat hidrofób adalékokkal, friss citrom aromával a fogtisztítást eddig ismeretlen mértékben végzi el.

A helyes fogmosás

Amikor a fogat mosás közben erőteljesen dörzsöljük az érzékeny fognyakon apró vájatokat okozunk. Ez a nem megfelelő keménységü fogkefének és túl erős nyomásnak köszönhető. Tehát válasszunk olyan fogkefét, melynek a nyaka harmonikaszerüen kiképzett, ez nem engedi meg a túl erős nyomást. Fogmosáskor nem mindegy, hogy a fogkefét milyen irányban mozgatjuk. A fogmosás végén ne öblítsük ki a szánkat túl sok vízzel. Fontos, hogy a fogpasztában lévő fluór benn maradjon a szánkban. Csak így tesszük lehetővé, hogy a fluorid kifejtse jótékony védőhatását a fogszuvasodás ellen. Öblögetés helyett inkább menjünk végig mégegyszer a már kimosott fogkefével vagy az újjunkkal a fogakon.

Lepedék (plakk)

Krone

A lepedék több egymásra tevődő komplex rétegből áll, fehérjéket, szénhidrátokat, foszfátokat és mikroorganizmusokat tartalmaz. Lepedék különösen ott keletkezhet, ahol a fogfelületet sem természetes, sem mesterséges módon tisztítani nem lehet. Először a nyálból fehérjék csapódnak ki, melyek nemcsak a természetes fogfelületre, hanem a mesterségesekre is lerakódnak (tömésekre, koronákra, stb.), amit pellicle névvel jegyez a szakirodalom. A pellicle fél órán belül védőréteget képez a felületén és ezekután nem lehetséges csak durva csiszoló eszközökkel eltávolítani. A pellicle eltávolítása nem szükséges, mert esetleg a fogfelület károsodhat. Ezen a fehérje rétegen, mely csak néhány mikrométer vastag, olyan baktériumok telepednek meg, melyek a száj normális florájához tartoznak. A baktériumok a sejtfalukon lévő receptorok segítségével keresik meg ezeket a fehérje rétegeket. Amennyiben itt nem sikerülne megtapadniuk, úgy a gyomorba kerülve a biztos pusztulásuk biztosított. Amennyiben ez a folyamat zavartalanul müködhet, úgy az első rétegekre további baktérium rétegek telepednek le és szaporodnak.

A biofilm kutatás legújabb ismeretei szerint a baktériumrétegek nemcsak egyszerüen egymásra ragadnak, hanem szimbiózist képezve egymást anyagcsere termékekkel látják el, egymás túlélésüket segítve és támogatva. Különleges kontakt-molekulák a baktérium közösség stabilitását biztosítják. A baktérium rétegek között kis csatornák jönnek létre, melyeken keresztül bíztosított az anyagog felszívódása (diffúziója). A baktériumok között egy fehérjékből és szénhidrátokból álló matrix alakul ki, mely táplálék-tartalékként szolgál és ugyanakkor a réteget mechanikailag erősíti. A plakk elsősorban a fogíny szélénél és a fogak között rakódik le. De elhanyagolt szájüregben az egész fog felületét is elfoglalhatja. Kiterjedése csakis a paciens egyéni szájhigiéniájától függ.

Krone

A lepedék (plakk) szuvasodást és/vagy fogínygyulladást okozhat, emiatt feltétlenül szükséges az étkezések után ezt a lepedéket eltávolítani! Ez szokványosan mechanikusan, fogkefével és fogpasztával történik. Végül pedig a fogak közötti résből (interdentális rés) fogselyem használatával el lehet távolítani a lepedéket! Amennyiben a higiénia elégtelen és/vagy hibás, a lepedék a fogakon marad és a nyál segítségével idővel elmeszesedik, így válik a lepedék fogkővé! A fogkő olyan erősen tapad a foghoz, hogy az eltávolítása házi módszerekkel már nem lehetséges. Ha a fogkövet nem távolítjuk el rendszeresen és alaposan, akkor zavartalanul, mint egy ék behatolhat a fogíny alá. Igy képződnek a fogíny alatti táskák, melyek az állandó fogínygyulladás (gingivitis) okozói és bíztos fenntartói. A táskákban kemény rétegek keletkeznek, melyeket a szakma konkrementeknek nevez! Ha súlyosbodik a fogínygyulladás, a fogkő behatol a fogíny alá (subgingivális fogkő), akár fogmedergyulladást is okozhat (parodontitis), mely végső esetben a fogak meglazulásához illetve azon kihullásához vezethet.

Antibakteriális hatóanyagok a szájban

A kereskedelemben több antibakteriális anyag talalható. Mi csak azokat javasoljuk használni, amit a kezelő orvos felír. Nem javasolt a klórhexidin rendszeres használata sem, mivel elszínezheti a fogakat. Rizikópacienseknek számítanak a fogszabályozás alatt lévő paciensek, az idősebb korosztályhoz tartózóak, mozgássérültek, gyenge immunrendszerüek. Ezeknek a fogkőeltávolítás után feltétlenül, használniuk kell a fennt felsorolt preparátumokat, melyek nemcsak karies- hanem parodontálprofilaktikusak is.

Elektromos fogkefe

Az elektromos fogkeféket különböző szervezetek, fogorvosi intézmények tesztelték le alaposan. Megállapíttatott, hogy ezek hatékonyabban tisztítják a fogat, mint a kézi fogkefék. Használatukat mi is ajánljuk.

A fluorid és a fogszuvasodás

A fogzománc felszínén létezik egy fluor réteg, ami a fognak tökéletes profilaxist biztosít. Mivel a fogpaszták fluort tartalmaznak, ezért a fogmosáskor egyúttal fluorizálást is végrehajtunk. Ez egy olyan profilaxis, amit saját magunk végzünk el! Világszerte több országban végzett kutatási programokban a fluor, már 50 éve, a leghatékonyabb szuvasodás elleni szernek bizonyult. Ameddig eredeti saját fogaink vannak a szánkban, addig kielégítő lokális fluoridálásra van szükségünk.

Az otthoni kezelést az Elmex géllel lehet a legjobban elvégezni. Előnyei, hogy remineralizálja a már meglévő kis fogzománc hibákat, káriesz képződést gátló hatása van. A már meghibásodott zománcot az Elmex géllel hetente egy alkalommal kell kezelni. Ily módon egy kezdődő defektus még kijavítható, mert a dentincsatornákat a fluor betömi. Ennek következtében már nem hatolhatnak be a fogba a csírák, hogy az idegek szabad végein keresztül fájdalmat okozzanak. Egy másik készítmény az Elmex-Sensitiv, melyet naponta használhatunk. Különösen a túlérzékeny fognyak kezelésére kitünő, de egyúttal a káriesz képződés elleni védelmet is ellátja.

Szájhigiéniára van szüksége?
Kérjen időpontot!