Cikkek Kérdezzen

Szájsebészet

Bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítását akkor célszerű elvégezni, amikor az vagy fájdalmat okoz vagy nincs elég helye a fogsorban és olyankor gyakran előfordul, hogy a többi fogat eltolja és emiatt funkciós és esztétikai zavarok lépnek fel.

Gyökércsúcs rezekció

Egy helytelenül elvégzett gyökérkezelés következménye lehet a gyökércsúcs körül kialakuló granulóma, amely a gyökércsúcsban lévő baktériumok szaporodását jelzi. Ilyen esetben, ha adottak az anatómiai viszonyok, gyökércsúcsrezekcióval meg lehet kísérelni utolsó lépéskent a fog megmentését.

Szájsebészeti fogeltávolítás

A hagyományos módon nem elvégezhető foghúzások mellett olykor szükséges lehet a fognak a szájsebészeti eltávolítása.

Ciszták eltávolítása

Léteznek fogeredetű és nem fog eredetű ciszták, melyek mind a csontban mind pedig a lágyrészekben is kialakulhatnak. A cisztákat általában szájsebészeti műtéttel lehet eltávolítani. Fontos, hogy a teljes ciszta eltávolítására sor kerüljön, mivel ellenkező esetben kiújulhat.

Csontpótlás

Több okból kifolyólag is végezhető csontpótlás. Többek között a fogágybetegségben szenvedő fogak körül lévő csontszerkezet felépítésére és a fogimplantátum beültetéséhez nem elegendő csontmagasság (ill. -szélesség) felépítésére.

Sinuslifting (Arcüregemelés)

Sinuslifting műtétre akkor van szükség, amikor az arcüreg közelsége nem engedi meg egy fogimplantátum behelyezését. Ilyenkor az arcüreg megemelése mellett csontpótló behelyezése is szükséges az arcüreg nyálkahártya alá, amely végül a gyógyulási idő elteltével egy kedvező csontmagasságot eredményez.

Fogimplantátum

Fogimplantátumra akkor van szükség, amikor foghiány miatt funkcionális (és esztétikai) zavarok lépnek fel. A fogimplantátum az eltávolított fog(ak) gyökerét helyettesítő titáncsavar, amelyre végül fogpótlás is kerül.

Szájsebészeti problémája van?
Kérjen időpontot!