Cikkek Kérdezzen

Fogkőeltávolítás

A fogkő

A fogkő egy a fogakon elhelyezkedő többnyire kemény konzisztenciájú anyag, amely sem öblítéssel sem fogmosással nem távolítható el. A fogkő nem más, mint elmeszesedett plakk (lepedék). Színe általában sárgásfehér, de idővel elszíneződhet. A fogkő konzisztenciája az életkorától függ. Míg a frissebb fogkő konzisztenciája krétaszerű, addig a több hónapos (éves) fogkő magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően keménnyé válhat. A fogkő előszeretettel fejlődik ki bizonyos helyeken, elsősorban a nyálmirigyek kivezető csatornáival szemben lévő fogfelszíneken. Így a leggyakrabban a felső örlőfogak külső és az alsó frontfogak belső felszínén alakul ki fogkő, nagyon elhanyagolt szájhigiéniánál azonban minden fogfelszínen előfordulhat.

A fogkő maga nem tartalmaz baktériumokat, így közvetlenül nem veszélyes a fogágyra. Viszont a fogkő érdessége miatt nagyon könnyen letelepednek a baktériumok lepedék és ételmaradék kíséretében és így a fogkő felszínét vitális bakteriális lepedék (plakk) borítja. Fogkő kialakulhat saját fogakon és fogpótlásokon is. Elhelyezkedése szerint található ínyszél fölötti valamint ínyszél alatti fogkő.

A fogkőeltávolítás vagy dentálhigiénia

A fogkő eltávolítása történhet kézi vagy gépi műszerekkel (illetve azok együttes használata során is). Az egyre inkább elterjedt ultrahanggal működő gépi készülékeket használják manapság, melyek egy fémhegy rezgésének segítségével távolítják el a fogkő keményebb szerkezetét. Ezek a rezgések hőképződéssel járnak, így a gépi fogkőeltávolítás általában vízhűtéssel történik.

A fogkőeltávolítást rendszerint érzéstelenítés nélkül végzik, nem fájdalmas művelet. A teljeskörű szájhigiénia megtartása céljából ajánljuk a fogkőeltávolítás után a homokfúvással történő kezelést is, mely a fogkőeltávolítás egyik nem elhanyagolható kiegészítője. A homokfúvó egy külön szerkezet, amely magasabb nyomással homokot fúj a fogak felszínére és így a szemmel nem látható mikroszkópikus nagyságú fogkőrészeket is képes eltávolítani a fogfelszínekről illetve erősebb elszíneződéseknél is segítség lehet. A homok lehet sós ízű, de már lehet kapni ízesített homokot is.

Végül a homokfúvás után mindenképp érdemes polírozással befejezni a teljes szájhigiénia ülést. A polírozás segítségével eltávolíthatóak olyan elszíneződések, amelyek bizonyos étkezési szokások miatt képződhetnek vagy egyéb szerek fogyasztásával (cigaretta, tea, kávé). Így teljes a dentálhigiéniai kezelés.

Fogkőeltávolításra van szüksége?
Kérjen időpontot!