Cikkek Kérdezzen

Fogtömés

A fogszuvasodás eltávolítása és a fogidegek ellátása után a fogtömések szolgálják a foghibák bezárását. Általa a fog érzékeny részei védve lesznek és helyreáll a rágási funkció és az esztétika is. A fog helyzetének megfelelően, valamint a foghiba nagyságától függően különböző tömőanyagok sora áll rendelkezésre.

Fogszuvasodás (karies)

A fogszuvasodás a fog kemény állományának, a zománcnak és a dentinnek a megbetegedése. A fogszuvasodás folyamat első lépcsőfoka a fogzománc meghibásodása, melynek anyagából kioldódik a mész (dekalcifikáció). Ezek makroszkópikus fehér folt formájában felismerhetők. Az étel szinezőanyagai miatt ezek a foltok gyakran megsötétednek.

Egy kezdődő fogszuvasodás az elszineződéssel együtt olyan mechanikai károsodást okoz a fog felszínén, ami szondával érzékelhető. Ha a fogszuvasodás a kezdeti stádiumban nem lesz rögtön kezelve, amikor még csak a zománc károsodott, akkor behatol a dentinbe is. Mivel a dentin sokkal puhább, mint a zománc, a fogszuvasodás szétterjed a dentinben.

A zománc-dentin határ alatt a fogszuvasodás gyorsan szélesedik. A szuvas elváltozástól demineralizálódott zománcszélek néhány hét múlva hírtelen letörhetnek. Gyakran csak ekkor veszik tudomásul a fogszuvasodás létezését, pedig már hetek óta létezik. A dentinkaries fogfájást okoz.

Megfelelő módszerek a fogszuvasodás megelőzésére

  • fluoridkezelések (ivóvíz, fogkrém)
  • fogak kezelése fluorid géllel, fluorid lakkal
  • barázdazárás
  • károsító cukorkák helyett fogvédő rágógumik
  • egészséges táplálkozás

Amalgámtömések

Az amalgámtömések egészségkárosító hatását kutatócsoportok már alátámasztották. Ezenkívül a 21-ik század emberének esztétikai igényeit már nem elégíti ki. Egy tömés nap mint nap elektrokémiailag és mechanikailag igénybe van véve: rágásnál a nyomás 70 bár is lehet.

A hagyományos fogtömés helyett egyre többen a fogszínű esztétikai fogtömést ( UV-fényre kötő), vagy inlay-t vagy onlay-t választanak.. A fog látható része, a korona, szuvasodástól károsodik. A sérült felszínek helyreállítása fogtömésekkel történik. A fog belsejének (pulpakamra) károsodásakor elkerülhetetlen a gyökértömés.

Az esztétikus az orvos vagy a labor készíti. Az utóbbihoz lenyomat szükséges, amit mérettől függően inlay-nek vagy onlay-nek nevezünk. Ezeket műanyagból, kerámiából vagy aranyból lehet elkészíteni. Arany és kerámia kombinációja is lehetséges(lásd inlay/onlay c. fejezet). Ennek a kombinációnak egy különleges esztétikai hatása van és egyesíti a két anyag előnyös tulajdonságait.

Esztétikai fogászat

Redelőnkben a páciensek kívánságára az amalgámtöméseket esztétikus fogtömésekre cseréljük. Ehhez használjuk a német ESPE ELIPAR TRILIGHT-t polimerizációs gépet a fényrekötő anyagok kíméletes kötéséhez, többféle üzemmódban és kalibrálási lehetőségekkel.

Kompozittömés

A kompozittömés a fogorvos által a szájban készített fogszínű tömés. UV-fényre keményedik, melyet polimerizációs készüléknek nevezett lámpa bocsát ki. Műanyag (kompozit) fogtöméseket elsősorban a frontfogak régiójába, valamint kisebb fogtöméseket a rágófogak régiójába javasoljuk.

Előnyök és hátrányok

  • Kielégítő esztétika
  • Elszíneződés lehetséges
  • Nem olyan hosszúéletű, mint egy fogászati labor által készített kerámia inlay
  • Szélrések képződésének veszélye

Üvegionomer / Cement

Egy további fajtája a nem-fém tartalmú tömőanyagoknak az üvegionomer cement. Ezek magukban egyesítik a fog anyagához való kitűnő kémiai kötődés előnyeit kiváló szövetbarát tulajdonságokkal. Hátránya: kisebb mechanikai terhelhetőség. Alkalmazása: ahol a tartósság nem követelmény, mint a tejfogaknál vagy a fognyaki töméseknél.

Compomer

A kezelőszéknél két komponens összekeverésével lesz aktiválva, puha állapotban kerül a kavitásba, és ott szilárdul meg. A compomer cement a kompozit tömőanyag és a fent említett üvegionomer keveréke. Bár egy magasabb minőséget mutatnak az üvegionomnerekkel szemben, mégis nehezebb a megmunkálásuk, mivel nedvességre érzékenyek. A műanyagokat minőségben nem érik fel, ezért alkalmazásuk a tejfogakra és a hosszútávú ideiglenes fogtömésekre korlátozódik.

Ormocer

Egy új fajtája a műanyag tömőanyagoknak az Ormocer (szervesen módosított kerámia). Az Ormocer szervetlenül és szervesen kötődő molekulák kötéseiből áll, ahol a műanyag rész (szerves molekulák) olyan csekély, amennyire csak lehetséges. Ezáltal az Ormocer egy nagyon homogén massza, nagyon jó keménységgel. Hogy a keménységet még tovább növeljék, kis qvarc- és üvegszemcséket adnak hozzá. A megmunkálás és a külalak megfelel a műanyagokénak (ld. fent), az anyaga azonban jóval drágább, mint a műanyag.

Szüksége van fogtömésre?
Kérjen időpontot!