Cikkek Kérdezzen

A fluoridok fontossága

fluoridtartalmú fogkrém

Fluoridokat nem csak fennálló probléma kezelésére, hanem preventív jelleggel is alkalmazhatunk.

A fluorid erősíti a fogzománcot és ellenállóbbá teszi a savak ellen. Meggátolja a káros baktériumok elszaporodását, ezáltal nem alakul ki a szuvasodás.

Módszerei:

  • Ivóvíz fluorozása: Igazoltnak tekinthető, hogy az ivóvizek optimális fluoridszinten való tartása a fogszuvasodás tömeges megelőzésének legjobb módszere. A cariesintenzitás a nagyobb fluoridtartalmú vizet fogyasztó városokban 50%-kal csökkent a kontrollvárosok gyermekeinek fogazatával összehasonlítva. (Az uniós szabályozás szerint a vezetékes víz fluoridtartalma nem haladhatja meg az 1,5 mg/l-t.) Magyarországon mesterségesen nem adnak fluoridot a vízhez.
  • Só fluordúsítása: Svájcban kezdték alkalmazni, többek között Magyarországon is tanulmányozták hatását. Hazánkban Tóth K. mintegy évtizedes vizsgálat alapján számolt be a fluoridot tartalmazó só cariescsökentő hatásáról. A kísérleti csoportban jelentősen nőtt a jó fogú gyermekek aránya, a cariesintenzitás a maradó fogazatban 50%-kal csökkent.
  • Tej fluordúsítása: lassabban szívódik ugyan fel a tejből, mint az ivóvízből, viszont a tej gyermekek számára fontos tápanyag. Hazánkban a fóti gyermekvárosban vizsgálták hatását.
  • Fluoridtabletták alkalmazása: cariespreventiv hatékonyságát befolyásolja az adagolás kezdete, időtartama, az alkalmazás módja, gyakorisága. Célszerű születéstől, de legalább egy éves kortól adni gyermekeknek, így a tejfogazatban 50-80%-os cariesredukciót hozhat létre. A maradó fogazatra is hatással van (40-80%), ennek érdekében a gyermek 7-8 éves koráig ajánlott adni.
  • Helyi (lokális) fluorid megelőzés: öblítők, paszták és zselé formában alkalmazhatóak egyénileg-csoportosan(gyermekek), otthon-fogászati kezeléshez kötötten.

Az ivóvíz fluortartalma

fluoridtartalmú ivóvíz

A csontok és a fogazat fejlődéséhez a szervezetnek szüksége van fluorra. Az ivóvíz ideális fluortartalma 1 mg/L. Sajnos ez az érték Magyarországon jóval kevesebb, így a lakosság nem kapja meg az ivóvízzel a szükséges fluormennyiséget a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

Magyarországon átlagosan 0,1-0,2 mg/L fluort tartalmaz az ivóvíz. Sopronban jelenleg 0,2mg/L fluor mérhető átlagosan az ivóvízben (az ivóvíz fluortartalma akár településenként is változhat, így pl. Fertőrákoson 0,64mg/L, míg Peresztegen 0,3mg/L fluortartalma van az ivóvíznek, 2014 januári mérések alapján).

A fluor mint prevenciós eszköz

A különböző fluoridprevenciós módszerek életkorhoz kötötten alkalmazhatóak. Kisgyermek korban a szisztémás adagolás, iskoláskortól a szisztémás és lokális együttes alkalmazása, majd a maradó fogak fejlődésének befejeződése után a lokális módszerek alkalmazása ajánlott.

A fluoridok alkalmazásakor fontos figyelembe venni a lakhely ivóvízhálózatának fluoridtartalmát, valamint a termékeken feltűntetett használati útmutatást. A túl sok fluorid bevitele megzavarja a zománc meszesedését, foltos zománc jöhet létre esztétikai problémát okozva.

Legbiztonságosabb fluoridforrásnak a fogkrémek tekinthetők, gyerekek kifejezetten számukra kifejlesztett fogkrémeket használjanak, mert a felnőtteknek való fogkrémek a gyermekek számára túl sok fluoridot tartalmaznak.