Cikkek Kérdezzen

Az egészséges fogakért

egészséges fogak

Fogaink egészségének megőrzése legnagyobb részben rajtunk múlik. Esztétikai szerepük mellett, jelentős hatással bírnak fizikai, mentális és szociális egészségünkre. Fizikai funkciójuk az ételek apróra őrlése, ezáltal segítik emésztőrendszerünk megfelelő működését. Az egészséges fogazat a szép megjelenés mellet, jó közérzetet is biztosít. Ennek érdekében fontos a megfelelő fogmosási technika, szájöblítők, fogselyem alkalmazása, a helyes táplálkozás, valamint, hogy tisztában legyünk a fogszuvasodásért felelős folyamatokkal és kialakulásuk megelőzésével.

Mivel a szuvasodásért elsősorban a fogak felszínén megtapadó ételmaradék a felelős, így a legfontosabb a lepedék (dentális plakk) kiküszöbölése. A jó szájhigiéné önmagában nem elegendő, de más módszerekkel együtt alkalmazva feltétele a szuvasodás megelőzésének.

lepedék, fogínygyulladás

Legfontosabb a megelőzés!

A fogszuvasodás egy régebbi meghatározás szerint, a fognak a szájüreggel érintkező felszínein kezdődő, majd a mélybe terjedő idült folyamat, melynek lényege a kemény fogszövet visszafordíthatatlan roncsolása. Mára bizonyított, hogy a kezdődő, és még üregképződéssel nem járó szuvasodások reverzibilisek is lehetnek.

A szuvasodás kialakulásáért a foglepedékben található savtermelő baktériumok felelősek.

  • A táplálék, illetve a bomlási termékek a fogfelszínen tapadva táptalajt szolgáltatnak a mikroorganizmusok számára.
  • A mikroorganizmusok a táplálék szénhidrátjait lebontva savat termelnek, mely megtámadja a fogzománcot. Demineralizálja, azaz kivonja belőle az ásványi anyagokat.
szuvas fog

A folyamat visszafordítható különböző remineralizációs eljárásokkal.

Remineralizáció alatt értjük azt a folyamatot, mely során a még üregképződést nem mutató felszíni szuvas elváltozásokban a kioldott ásványi anyagok helyére újabb anyagok rakodnak le, és a zománcréteg újra megkeményedik. A remineralizáció kedvező esetben magától is létrejöhet, de elősegíthetjük különböző anyagok, például fluoridok alkalmazásával.